Светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН, според Кристалина Георгиева

08:41, 07 окт 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Може би, светът все още не е готов за жена – генерален секретар. Направих най-доброто, което беше възможно в такъв кратък период. Представих себе си достойно, представих страната ни достойно“, коментира българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред „Нова“ нападките срещу влизането й в надпреварата за генерален секретар на ООН в последния момент.

По нейните думи е имало договореност между постоянните членове на Съветът за сигурност на ООН и не е било възможно да се промени на такъв късен етап.

Според нея българският премиер Бойко Борисов е взел смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция като смени Ирина Бокова с нея. Тя псоочи, че номинацията й е била подкрепена от Латвия, Унгария и Полша, както и от двамата кандидати от Източна Европа, които са се оттеглили от надпреварата.

За най-вероятният нов генерален секретар на ООН Антониу Гутериш тя каза, че е отличен дипломат и му пожела успех. Но не скри, че у нея е останала малко горчивина, тъй като Източноевропейския регион не е успял да заеме полагаемото място.

Тя подчерта, че трябва да залагаме на това къде сме, а не да се вглеждаме в спекулациите какво би станало.

„Имахме последен шанс. България смело го използва, затова получи уважението и подкрепата на региона. Имаме разултат, който не е този, който очаквахме. В такива условия най-добре е да гледаме напред. И да се концентрираме върху важните неща – не това, което е зад нас, а това, което е пред нас“, каза Георгиева.

Еврокомисарят ни е категоричен, че не е отишла в Ню Йорк да си тъся работа, а на мисия за региона. След като стана ясно, че Гутерош оглавявава ООН, тя прекъсна отпуска си и се върна на работа в Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама