Огромен паметник на цар Симеон Велики ще изграждат в Поморие

09:47, 07 окт 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициатива за изграждане на паметник на цар Симеон Велики в Поморие подемат от местния Ротари клуб. Поводът е 1100-годишнината от битката при Ахелой, която ще се чества през 2017 година.

Вече има изготвен идеен проект, който беше представен от президента на клуба Петко Георгиев пред общинските съветници по време на последното заседание на местния парламент в Поморие. Идеята за изграждането на мемориала беше споделена и по време на форума „Чудесата на Поморие”, който се състоя през август тази година.

Според предложението паметникът ще бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище с диаметър 40 метра, на пътя между Ахелой и Каблешково.  Отсечката е част от новия проект за строеж на път Поморие – Слънчев бряг, който ще започне до края на годината.

Идеята е мемориалът да е ситуиран именно там, за да напомня на всички преминаващи за величието на цар Симеон І и епичната му битка с византийския император Константин VII и военачалника Лъв Фока.

„На бетонен фундамент, върху изкуствено изграден хълм, ще бъде вдигнат голям двоен кръст, с вплетен в него меч, символизиращ сблъсъка на двете християнски държави. Пред него идеята ни е да бъде издигнат голям двуметров бюст на Симеон Велики, в основата на който да бъде инкрустиран текст, описващ битката. Тези две основни неща ще бъдат допълнени от други символични елементи – забити копия, които демонстрират победата на българите, и други счупени такива, описващи загубилата Византия”, обясни Петко Георгиев.

Обсъждането на проекта, финансовата рамка и реализацията му ще бъде първата задача на новия Художествен консултативен съвет в Поморие, който ще заработи в края на месец октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама