Агенцията по заетостта представя програмите си за безработни на площад „Тройката“ (снимки)

11:38, 07 окт 16 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенцията по заетостта е разположила свой щанд на площад „Тройката“, където представя програмите си за безработни. В момента там се провежда изложение във връзка с Националните дни на ученето през целия живот. На щанда на Агенцията всеки желаещ може да си вземе от всички подредени брошури и да се запознае с различните схеми и проекти, част от които са за безработни младежи до 29-годишна възраст, програмата „Обучения и заетост“ за безработни над 29 години по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и други.

Един от организаторите на това изложение е Областна управа – Бургас. То ще се проведе до 13:00 часа днес.

„Нужно е да учим през целия живот, защото средното образование, което получаваме, не е достатъчно да придобием знанията и уменията. Непрекъснато трябва да надграждаме динамиката на развитие на технологиите, нанотехнологиите, комуникациите. Съвременният живот изисква да сме подготвени, да придобиваме умения, компетенции и знания, за да можем да сме конкурентни на пазара на труда, при това не само на нашия, но и на международния. Никога не е късно за учене. Винаги трябва да сме подготвени, защото само образованият и подготвеният човек може да бъде конкурентоспособен, да има позиция и отношение към случващото се“. Това заяви пред Topnovini.bg зам.областният управител Севдалина Турманова.

Самото изложение включва 42 щанда с представянето на професионални гимназии от цялата страна, които показват  как обучават възрастни. От Бургаска област участват Професионалната гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по строителство и архитектура, Гимназията по механоелектротехника и електроника, гимназиите по туризъм от Несебър и Поморие.

Участват още социалният център на Марионела Стоянова, където хората с увреждания, които се обучават там, представят своите продукти. Включили са се и от Общинско предприятие „Морски знаци“, които показват изработката на сувенирите си.

„Наши социални партньори са ни още Българска стопанска камара, т.е. бизнесът, който търси кадри. Вярваме, че днес ще покажем най-доброто в национален план от професионалното образование и ученето за възрастни. Партньори са и читалищата, и библиотеката“, посочи още Турманова.

Освен от Бургаска област, в базара има участници и от Русе, Видин, Хасково, Пазарджик, Велинград, Добрич.

За утре пък е предвиден един учебен час по история в Акве Калиде.

Националните дни на ученето през целия живот се провежда за втора поредна година и цели да се осъществи обмен на добри практики, публична лекция и дискусия по проблемите на продължаващото професионално обучение и квалификацията на лица с ниско образование, изложение на институции за образование и обучение на възрастни, популяризиране на Електронната платформа за учене в Европа (EPALE), награди за принос към сектора за учене на възрастни, културни прояви и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама