Колумбийският президент получи Нобеловата награда за мир

12:18, 07 окт 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос е носителят на Нобелова награда за мир за 2016, съобщиха от Норвежкия Нобелов комитет. Отличието се присъжда заради споразумението за прекратяване на огъня между колумбийската марксистка бунтовническа групировка ФАРК и властите в Колумбия, влязло в сила в края на август.

Сантос получава наградата „за решителните му усилия да прекрати повече от 50-годишна гражданска война в страната”, се посочва в официалното съобщение на Нобеловия комитет.

Колумбийският президент е петнадесетият държавен глава или премиер, който получава наградата още докато е на поста.

Споразумението между правителството на Колумбия и ФАРК беше определено като историческо, тъй като с него се сложи край на продължилия 52 години въоръжен конфликт, отнел живота на най-малко 220 000 колумбийци.

Нобеловата награда за мир на Хуан Мануел Сантос трябва да се разглежда и като знак на почит към жителите на Колумбия, които въпреки големите трудности и злоупотреби, не са се отказали от надеждата за установяване на справедлив мир, и на всички страни, които са допринесли за мирния процес, отбелязват още от Норвежкия Нобелов комитет. 

Вече има двама нобелови лауреати от Колумбия. През 1982 година Габриел Гарсия Маркес печели Нобеловата награда за литература.

Нобеловата награда за мир се присъжда от петчленния Нобелов комитет в Осло, избран от норвежкия парламент (Стортинг). Единствено тази награда може да се присъжда на организации. За първи път е присъдена през 1901 г. на Жан-Анри Дюнан, Швейцария, и Фредерик Паси, Франция.

Досега призът е осъждан 96 пъти.

Очаква се идната седмица да бъдат раздадени Нобеловите награди за литература и икономика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама