Група за трафик на жени, действала и в Пловдив, неутрализирана при международна операция

13:37, 07 окт 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвместен екип от полицейски служители от България, Холандия и Белгия и следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура неутрализираха организирана престъпна група, извършвала набиране и трафик на жени за сексуална експлоатация.

В края на септември в рамките на международна специализирана полицейска операция на територията на България (в област Сливен, в Стара Загора и Пловдив), Холандия и Белгия са задържани участниците в групата. На територията на България операцията е осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

В хода съвместните действия в Амстердам, Холандия, е задържан лидерът на организираната престъпна група, както и двама от членовете . В Сливен и в Стара Загора са задържани шестима от групата. При проведените в България процесуално-следствени действия са намерени и иззети около 142 хиляди евро, приблизително 48 хиляди лева, различни суми английски лири и долари.

Иззети са и откритите различни количества наркотични вещества – таблетки екстази, марихуана и кокаин; везни и полиетиленови торбички; документи, които имат отношение към престъпната дейност на групата, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони и сим карти, луксозни часовници, златни бижута, 300 литра алкохол без акцизен бандерол, 3 луксозни леки автомобила на висока стойност и др.

При претърсвания на територията на Холандия са иззети три автомобила и три скутера, ползвани от членове на организираната престъпна група;  20 000 евро, мобилни телефони, таблети и други носители на информация. В Белгия разследващите иззели множество документи, свързани с разследваната престъпна група, мобилни телефони и 1700 евро.

Във връзка с документирането на  престъпната дейност на групата на територията на трите държави са проведени разпити на много хора в качеството им на свидетели. В Германия е задържана В.Ш., осигурявала луксозни автомобили на български граждани, съпричастни към трафика на хора.

На задържаните в България са издадени Европейски заповеди за арест от Белгия и Холандия, като арестът им е удължен и за срок до 72 часа. На 28 септември 2016 г. на шестимата задържани е наложена от съда постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По случая в България се води следствено дело от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Работата по документиране на престъпната дейност на организираната престъпна група продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама