ВАС прие за основателна жалбата срещу ЦИК за медийните пакети

14:01, 07 окт 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) прие за основателна жалбата на Единната народна партия (ЕНП) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети за националния референдум на 6 ноември.

В жалбата се казва, че „решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което настояваме да бъде отменено като незаконосъобразно”.

В нея е отбелязано, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение.

„С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, подчертават от ЕНП.

Жалбата на ЕНП засяга Решение № 3707 – НР от 3.10.2016 г. на ЦИК относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в националния референдум на 6 ноември 2016 г. в частта, в която с решението е ограничено използването на медийните пакети съгласно чл. 178 ИК само „чрез доставчиците на медийни услуги - телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“ – т. 2 и т. 9, в която е дадено недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама