След срутила се тераса, проверяват всички общински жилища в Добрич

14:12, 07 окт 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пълна инвентаризация на жилищния фонд е започнало общинското дружество „Жилфонд-инвест“ в Добрич, съобщи управителят му Илия Михайлов. Целта е да се провери състоянието на общинския жилищен фонд, кои са основните проблеми и най-належащите нужди, като ремонтни дейности. Този път ще се анализира и състоянието на терасите. Това се налага, след като на 21 септември се срути тераса на общински апартамент в блок №55 в квартал „Балик“. Тя е възстановена още същия ден. Проблемът обаче е силно амортизираният сграден фонд. Такъв е и случаят с бл. 53, където е констатирано 7-сантиметрово отклонение на панела, за отстраняването на което се налага конструктивно решение.

„Жилищният фонд е много амортизиран, в частност - панелните жилища, което налага да отделяме много средства и основно и най-вече - за хидроизолации на покриви, ремонт на фуги. Това са външни ремонтни дейности, на които ние държим най-вече, за да не допуснем в нашите жилища течове след проливни дъждове, снегове и т.н “, коментира Илия Михайлов.

С общо 1517 жилища разполага „Жилфонд инвест”, от които 1200 панелни апартамента, голяма част от които са в над 40-годишни блокове. Илия Михайлов напомни, че два от блоковете – на ул. „Калиакра”, бяха първите изцяло санирани в Добрич още преди 7 години, но там всички жилища са общински. За другите, където има  общински квартири, се разчита на програмите за саниране, където „Жилфонд инвест” кандидатства заедно с другите  собственици.

Броят на нуждаещите от общински жилища през годините не намалява. Напротив, той се увеличава, тъй се натрупва с утвърдените всяка година.

Включените в списъка на чакащите, които вече са утвърдени от Общината, са 735. От началото на годината до края на септември в общински жилища са настанени 27 семейства. Освободени са 49 квартири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама