Близо 480 са жертвите на „Матю“ в Хаити, ураганът заплашва американското крайбрежие

15:40, 07 окт 16 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 478 души са вече жертвите на урагана „Матю“ в Хаити, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на информация от отдалечените райони на островната държава.

По-рани бе съобщено за 350 загинали в Хаити.

Цифрите нарастват бързо, а различните правителствени агенции и комитети се различават в общия брой на загиналите. „Ройтерс” се позовава на броя на жертвите, посочени от служители на гражданска защита на местно ниво, които потвърждават смъртта на 478 души.

Централната агенция за гражданска защита в Хаити, която се нуждае от повече време за изчисляване на данните, обяви, че 271 души са загинали вследствие на бурята. Около 61 500 остават в заслони, допълва агенция.

Паника в САЩ

В момента ураганът „Матю“ се намира на около 40 км от Порт Канаверал в американския щат Флорида, като силата на вятъра е 100м/сек. Все още не е ясно в каква посока ще се насочи стихията.

Експертът по природни бедствия д-р Стивън Годби заяви, че ако ураганът продължи да минава само с периферията си край брега, то жителите на Флорида няма да усетят най-силните ветрове, които са в централната част на стихията. Но дори това да е случаят „северните части от крайбрежията на Флорида и Джорджия могат да очакват няколко часа на силни ветрове, които ще са достатъчни да причинят структурни повреди и да засегнат доставките на електричество“, уточнява специалистът.

Междувременно крайбрежните райони на Джорджия продължават да евакуират гражданите. Освен това са осигурени автобуси за онези, които нямат собствени автомобили и основната магистрала към град Савана е направена еднопосочна. Президентът на САЩ Барак Обама по-рано обяви извънредно положение в Джорджия, след като такова беше наложено във Флорида и Южна Каролина. Държавният глава е наредил да бъде предоставена федерална помощ на засегнатите щати и е разрешил на Департамента за вътрешна сигурност и на Федералната агенцията за управление на извънредни ситуации да координират действията си за по-ефективно справяне със ситуацията. Също така пожарната служба в Дейтън Бийч е обявила вечерен час, който ще продължи до събота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама