Мая Манолова предлага закриване на интернатите, като се започне с този в Драгоданово

18:26, 07 окт 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираните интернати за деца с леки простъпки трябва да бъдат закрити, заяви в Сливен националният омбудсман Мая Манолова. “Подобни институции, в които биват настанявани деца с леки простъпки като бягство от дома или просия, нямат право на съществуване”, категорична е Манолова. Тя поясни, че 10 000 лв. е годишната издръжка на дете в интернатите.

В България в момента работят шест специализирани интерната, в които са настанени 250 деца. Според Манолова, процесът трябва да започне със закриването на интерната в сливенското село Драгоданово. Именно там две проверки на националния омбудсман са констатирали сериозни нарушения, като първата е направена преди година. Тогава в специален доклад и препоръки към компетентните институции Манолова е описала лошите битови условия, занемарения учебен процес, липсата на лично пространство и джобни пари за децата. Почти година по-късно, показва повторна проверка, препоръките не са били изпълнени, а условията за децата са се влошили още повече. От 32 настанени деца в интерната в Драгоданово, 6 били „в бягство“, а от 26-те обитаващи дома, петима били малолетни.  По думите на Манолова в специализирано звено „Майка и бебе“ от интерната е било приведено бременно момиче. В Драгоданово са констатирани случаи на сексуално насилие, а момичетата оказвали сексуални услуги в селото срещу дребни суми. Липсвали още медицински грижи, не се провеждали учебни занятия, поясни Мая Манолова. Персоналът на дома се опитал да не допусне проверяващите. В понеделник проектозаконът за детското правосъдие ще бъде подложен на широка дискусия с всички компетентни страни, а след това и внесен за обсъждане в Народното събрание, уточни омбудсманът.

Манолова каза, че ще настоява закриването на интернатите да бъде извършено преди влизането в сила на закона. Това ще позволи на част от децата да се върнат по домовете си, а на други да получат помощ и подкрепа, за да се интегрират по-бързо в обществото.

Манолова предлага още кадрите, които работят в подобни интернати да бъдат запазени, а техният опит - използван в комисиите за обществена подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама