Бойко Борисов: Общините са едно от най-стабилните ни постижения

19:44, 07 окт 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В тази тежка предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят Великите сили, общините са едно от най-стабилните неща, което имаме като постижение. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред членовете на Националното сдружение на общините в Република България по време на Годишната среща на местните власти в курорта Албена.

Премиерът подчерта, че няколко са темите, които поставят държавата в критично състояние. Като най-голям проблем посочи миграционната криза в Европа с всички нейни последствия за България. Припомни, че от вчера вече има Европейска гранична полиция. „Успяхме да убедим Европа, че затварянето на Балканския път, затварянето на границите е най-правилното“, каза Б. Борисов. По думите му, единственото, което спасява досега България, а и Европа, е работещото споразумение с Турция. Ако то не работи, милиони ще натиснат границата ни, заяви премиерът. И даде за пример Гърция, която не удържа. Акцентира и на подписаното споразумение с Афганистан, което, по думите му, е много важно и трябва максимално бързо да се ратифицира, за да влезе в сила и да можем максимално бързо да се възползваме от него.

Премиерът призова местните власти за толерантност, както и за опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите с наличните полицаи, жандармеристи, общински сили. То е наша и ваша задача, подчерта Борисов.

Друго следствие от миграционната криза в Европа, с пряко отражение върху българските общини, е недостигът на средства в бюджета на ЕС заради отделяното значително финансиране за справяне с миграционните проблеми. „Кохезията, макар да не се говори гласно, но леко полеко върви към закриване. Да, те няма да кажат спираме кохезионните фондове, но знаете как се работи по проектите с т.нар.- финансови  корекции. Защото тези пари се връщат обратно в Европа и ще отидат за мигрантската криза. Досега България не я пипат, защото водим доста умерена и проевропейска позиция, изпълняваме си ангажиментите, отделяме голям ресурс и за прехраната и за тези в бежанските центрове“, каза премиерът. И призова кметовете да са много прецизни.

„Малко да сме по-смирени и внимателни. В тези условия, ако се разклатим, като зная тези, които са от другата страна, които чакат, Ви гарантирам изключително тежки времена. И вие ще ги понесете по най-тежкия начин“, обърна се премиерът към кметовете. Затова изрази надежда за повече мъдрост. „Много вярвам във всички Вас, а и хората вярват, щом са Ви избрали“, каза още Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама