Росен Плевнелиев призова за позитивна и градивна предизборна кампания

20:30, 07 окт 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Призовавам кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания, апелирам за дебати по същество. Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си, произнесена в ефира на БНТ, във връзка с началото на предизборната кампания. София Topnovini.bg публикува останалата част от изявлението, публикувано на сайта на президентството, без редакторска намеса:

Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран.

Гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало. Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих  за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива.

За съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Обръщам се към гражданите – гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и  правила за управление на еврофондове. Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президент да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната.

Във време на рекорден брой кризи, външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана. Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения.

На идващите президентски избори кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030“? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят.

На 6 ноември освен за президент и вицепрезидент на страната ще гласуваме и на референдум. Гордея се, че като президентът дадох път на пряката демокрация в страната, с инициирания от мен на два пъти  референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат. Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията.

Пожелавам успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.

Нека бъдем свидетели на честно състезание, а най-добрият да победи като спечели доверието на народа!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама