Балчик се включва в мрежа от електрически велосипеди от двете страни на Дунав

08:03, 08 окт 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои създаването на мрежа от електрически велосипеди, които туристи и жители ще могат да използват, за да се движат в трансграничния регион на България и Румъния. Мрежата се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014 - 2020 г.". Проектът започна през февруари 2016 г. и трае две години, съобщава "Капитал".

В него ще вземат участие общо 32 града от двете страни на Дунава. Сред 16-те български града са Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Свищов, Мездра, Лом, Монтана, Силистра и Видин. До март 2017 г. ще се очаква да бъдат доставени всички 120 велосипеда за българската страна, обясни пред "Капитал Daily" Евтим Стефанов, изпълнителният директор на Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин, която е водещ партньор по проекта.

От двете страни на Дунав

Стойността на проекта е 762 хил. евро, от които над 647 хил. евро са от Европейския фонд за регионално развитие. Доставчикът на електрическите велосипеди от българска страна е фирма "Инфинити Уейк паркс". Във Видин ще има 20 велосипеда, а в останалите големи градове, участващи в проекта, ще са по 10. В по-малките градове, например Свищов, Мездра, Лом и Балчик, ще има по пет велосипеда.

От румънската страна ще участват градовете Констанца, Крайова, Александрия, Гюргево и др.

В рамките на проекта 32-та участващи града ще бъдат оборудвани със станции за електрически велосипеди, като у нас те ще са общо 35. Освен в населените места, откъдето ще могат да се взимат велосипедите, станции ще бъдат поставени и в други - Никопол, Елена, Кнежа и т.н. С колелата ще може да се изминат между 50 и 70 км, като се разчита на електрическата батерия.

Целите

Целта на проекта е обвързана с няколко приоритета от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - "Добре свързан регион" и "Зелен регион". Планират се промоционални събития - турове и фестивали, които да популяризират електрическото колоездене като устойчив начин за индивидуална мобилност. През 2017 г. се планират фестивали в по-големите градове от трансграничния регион, за да се промотира услугата и дейността.

Общият бюджет на програмата ИНТЕРРЕГ е 258.5 млн. евро, от които средствата от Европейския фонд за регионално развитие са над 215 млн. евро. Засега са одобрени 35 проекта, 23 от които са в процес на изпълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама