Пращат водоноски в село Рибново

12:10, 08 окт 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С водоноски ще се подава питейна вода на жителите в гоцеделчевското село Рибново, информираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Извънредната ситуация е заради пресъхналите от месеци чешми в селото, за което хората алармират и заплашват с масови протести.

"Водоснабдяването на Рибново се осъществява чрез водоснабдителна система "Илистен", включваща подземен водоизточник, довеждащ етернитов водопровод с дължина 3,5 км и напорен водоем с обем 300 куб. м. Необходимото максимално водно количество за елото възлиза на 16 л/с. Поради ниския капацитет на водоизточника, утвърденият експлоатационен ресурс на водовземното съоръжение е 3,29 л/с, който е значително по-малък от необходимия", посочиха от пресцентъра на МРРБ.

По време на мандата на бившия кмет на Община Гърмен Ахмед Башев, в селото бе изграден втори водопровод за над 1 000 000 лева, но той и до този момент няма издаден акт за експлоатация.

"Изграденият от община Гърмен довеждащ водопровод с дължина 15 километра за допълнително водоснабдяване, захранван от речно водохващане „Въщица“, е без разрешително за водоползване, с недоизграден и невъведен в експлоатация напорен резервоар. Съоръжението не се експлоатира от „Водоснабдяване и канализация“ Благоевград", потвърдиха от пресцентра на МРРБ.

Поради продължителното засушаване през летните месеци, повишена консумация и поливане с питейна вода, дебитът на основния водоизточник е съществено намалял, което е довело до недостиг на вода по високите части на селото.

Към момента няма възможност за допълнително водоподаване и затова е необходимо да бъде въведен режим на водоснабдяването, съгласуван от кмета на селото. До възстановяване на водоподаването ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водосноки, казаха от ВиК-Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама