Откриха биологичното стъпало на ПСОВ край Шумен

13:12, 08 окт 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Шумен Любомир Христов откриха днес биологичното стъпало на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ).

Това е 51 пречиствателна станция за отпадъчни води в страната и първата, която се открива в новия програмен период.

„Слагаме финал на проект с дълга история, който ще подобри качеството на живот на хората в Шумен и региона и ще запази природата от замърсяване”, заяви при откриването премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че така Шумен вече има инвестиции за над 62 млн. лева в екология и здраве за над 100 хил. души, които ползват пречиствателната станция.

Министър Ивелина Василева заяви, че ПСОВ покрива най-високите европейски стандарти.

Кметът на Шумен Любомир Христов припомни, че с активната подкрепа на правителството и премиера е изграден този етап на пречиствателната станция, защото заради просрочени срокове за изпълнение на проекта местната власт е била застрашена от санкции в размер на 49 млн. лева.



След водосвет, отслужен от отец Димитър официалните лица прерязаха лентата и разгледаха съоръженията.

Обектът „Изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – град Шумен“ бе част от европроекта “Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап – втора фаза”, известен като ИСПА 2.



Новата пречиствателна станция за отпадъчни води ще обслужва близо 100 000 жители от Шумен и квартал “Дивдядово”. Предвидено е отстраняване на биогенните елементи азот, фосфор и анаеробна стабилизация на утайките.



По-късно премиерът Бойко Борисов и министър Ивелина Василева присъстваха на откриването на първите четири санирани блока в Смядово по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.



 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама