ДОСТ с декларация срещу антимигрантския протест

16:31, 08 окт 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайният национализъм е антинационален по своята същност, защото представлява най-големият риск за националната сигурност, пишат в декларация ден след протеста срещу мигрантите, организиран от националисти в центъла на София и още няколко града в страната.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на позицията:

ДОСТ осъжда остро вандалския акт срещу единствения мюсюлмански храм в многомилионна София.    

     Бомбите, хвърлени срещу храма на човешката съкровеност, не само поругават религиозния храм, но взривяват единството на българската нация. Това е още едно ярко доказателство какви опасни за българската национална сигурност мащаби е придобил езикът на омразата, който вече прераства в конкретно поведение и опасно действие на омразата.

     Крайният национализъм е антинационален по своята същност, защото представлява най-големият риск за националната сигурност; защото в крайна сметка националната сигурност е единението на нацията. Това е принцип, категорично прокламиран от Конституцията на Република България, която действията на крайните националисти грубо погазват.

Затова призоваваме всички партии, които се самоопределят като демократични, да се разграничат и осъдят остро вандалските прояви на краен национализъм, а компетентните власти в лицето на МВР и Прокуратурата - да предприемат решителни действия за търсене на наказателна отговорност както от преките участници, така и - преди това – от преките поръчители.

     Днес българският краен национализъм става все по-нагъл и заявява претенции, освен да определя дневния ред на законодателния орган, противозаконно и антиконституционно да призовава към саморазправа с етнически и религиозно различните.

     Националистическият възглас „смърт за турците, смърт за мигрантите и предателите“ е най-грозното петно върху образа на европейска България, което може да бъде изтрито единствено чрез незабавни решителни действия на компетентните власти.

     Призоваваме управляващата партия най-сетне да проумее, че властта й не е по-ценна от човешките права и принципите на демокрацията, за да продължава да бъде заложник на крайните националисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама