Малчуганите от шест детски градини в Бургас ще се учат да работят на компютър

17:04, 08 окт 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 13 октомври официално стартира обучението по информационни технологии за деца от ІV-та възрастова група (6-годишни). То се въвежда пилотно за 300 деца от 6 детски градини - "Звездица-Зорница", "Вълшебство" - централна сграда и филиал, "Здравец", "Слънце" и "Калина-Малина" - кв. "Ветрен". Поетапно програмата ще обхване всички малчугани на тази възраст.

Стартът е вече обезпечен материално със закупуването на общо 7 тъчскрийн интерактивни дъски, 7 мултимедии и 168 таблета. Те са разпределени така: "Звездица-Зорница" - 2 дъски и 30 таблета, "Вълшебство" - централна сграда и филиал - 2 дъски и 60 таблета, "Здравец" - 1 дъска и 30 таблета, "Слънце" - 1 дъска и 25 таблета, "Калина-Малина" - 1 дъска и 23 таблета.

В момента тече финалният етап от обучението на 16 учители в пилотните детски градини, които усъвършенстват уменията си за работа с новия софтуер и получават необходимите методически насоки.

Компютърното обучение за най-малките се въвежда по идея на кмета Димитър Николов. То надгражда вече успешно приложената програма за преподаване на английски език в детските градини. Целта е Бургас да не изостава от съвременните тенденции в образованието, а следващите му поколения да бъдат висококвалифицирани и конкурентноспособни.

Таблетите са без интернет, тъй като ще се ползват само за обучение, а не за игри. Идеята е децата да разберат, че компютърът не е само за забавление, а за работа, получаване на полезна информация, за опознаване и връзка със света.

Обучението ще използва технологиите като средство, а не като предмет в образователно-възпитателния процес. С тяхна помощ преподавателят ще формира знания по отделните учебни предмети. Ще се използва интерактивна хардуерна технология, която включва интерактивна дъска, лаптоп, мултимедиен проектор и индивидуални таблети за децата, които се използват дозирано, за кратки образователни задачи, визуализирани на дъската.

Нововъведенията значително облекчават работата на преподавателите и я правят по-ефективна, тъй като досега им се налагаше да изготвят картонени табла, да рисуват по тях и да изрязват от хартия и други материали различни фигурки, за да ги използват по време на занятия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама