Само две търговски вериги склонили за равнопоставеност на българските производители

19:36, 08 окт 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само две търговски вериги са „откликнали на това българските производители да са равнопоставени на същите оператори от други страни”. За това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на изложението "Подкрепяме българското" пред НДК, цитирана от „Фокус”.

 „Потребителите и производителите бяха много доволни, че имаха възможност директно да се срещнат и едните да предложат българска храна, а други да изберат успешна инициатива" заяви тя, като благодари на всички местни власти, които са подкрепили инициативата в областните центрове.

 „Благодарение и на техните предложения МЗХ от следващата година ще предложи държавна помощ на такива областни центрове за изграждането на постоянни фермерски пазари, които да се провеждат регулярно няколко пъти в месеца", обясни министър Танева.

 По отношение на с големите вериги да започнат да предлагат повече български стоки тя поясни, че това е дебат, в който все още не са влезли. „Моето желание е да стигнем до работещи практики от двете страни. Ние търсим за българския производител по-облекчен и лесен достъп до тези точки на продажби. Българският потребител има главната воля, решение кой продукт да избере. Искаме да имат достъп и регионалните производители", посочи тя.

„А по отношение на тези, които продават, условията им е да са равнопоставени, както на същите оператори в други страни. Инициирах среща с тях още преди 4 седмици и дадохме срок за предложения. Две от веригите откликнаха", уточни Танева като не пожела да каже кои са веригите.

"Предпочитам принципно и генерално да решим въпроса, да намерим решение, което ще е в интерес на всички страни. Трябва всяка от страните да защити своя интерес най-добре в тази агрохранителна верига", добави земеделският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама