НПО предлага забрана цигари да се рекламират по билбордовете

20:45, 08 окт 16 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалицията "За живот без тютютнев дим" настоява заведенията да бъдат затваряни за 6 месеца, ако в тях бъде повторно нарушена забраната за пушене, предаде БНР. Тези промени би трябвало да бъдат вписани в Закона за здравето. Според коалицията сегашните глоби не са достатъчни.

От организацията предлагат промяна и в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия като се забрани рекламата на цигари на билбордове на улицата, а също да се ограничи и поставянето на тютюневи изделия на видни места в обектите за продажба. Позицията изрази пред националното радио доктор Гергана Гешанова.

„Рекламата, може би не действа толкова много на старите заклети пушачи, които са го решили така да живеят, но за младите хора, за децата, които вървят по улицата и виждат тези привлекателни образи, ако това нещо изчезне ще бъде много хубаво за тях.

Според доктор Маша Гаврилова е необходимо да бъде забранено излагането на тютюневите изделия в местата за продажба, както рафтове, стелажи, примерно зад касиери или на открити места с доста големи площи или пък на витрините на будките.

Друга идея е да се забрани и спонсорирането от лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн, тютюневи и свързани с тях изделия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама