Показват документ на 250 години, съхраняван в бургаския архив

07:27, 09 окт 16 / Култура 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-старият документ от 1766 г., който вече е на 250 години, ще бъде достъпен за бургазлии на 10 октомври. През този ден от 11.00 часа до 16.00 часа вратите на Държавния архив ще бъдат широко отворени за посетители от различни възрасти. Поводът е 65-годишнината от създаването на архивната система в България.

Всички желаещи да се върнат назад във времето ще се докоснат до оригинални и значими документи, които архивът съхранява. Гостите му ще се запознаят с неговата дейност през годините, ще наблюдават процес на реставрация на документи и дигитализация, ще се запознаят с възможностите, които предлага на потребителите Информационната система на държавните архиви и ще имат шанс да надникнат в архивохранилище, където се съхраняват документите.

По случай годишнината ще бъде изложена и изложбата "Из личните архиви на бургаски художници", която ще зарадва ценителите на изкуството в Бургас на 10-ти октомври. Експозицията ще бъде показана в галерия "Георги Баев" от 18.00 часа и ще представи документи от архивните фондове на бургаските художници Петко Задгорски, Дечко Стоев, Михаил Николов, Георги Баев, Михаил Ангелов, Тодор Атанасов, Кольо Арабаджиев, Райна Рачева и Генчо Павлов. Впечатляващите експонати ще гостуват в галерията до 20-ти октомври.

По време на откриването на изложбата ще бъде представена инициативата на Държавна агенция "Архиви" - "Читател на годината".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама