Милена Чолакова за електронния прием в учебни и детски заведения в Сливен

10:49, 09 окт 16 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът  на дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” в Община Сливен Милена Чолакова обяви, че се работи в посока въвеждане на електронна система за прием на децата в ясли, детски градини и първи клас в община Сливен

В интервю Чолакова обяви приоритетите в работата си, няколко месеца след като встъпи  в длъжност.

Основният приоритет в работата ми е промяната, която трябва да се случи в двете обществени сфери – образование и култура. От тази учебна година прилагаме новия Закон за предучилищното и училищно образование и пред нас са изправени редица предизвикателства в името на по-добри резултати в образователната сфера и потребностите на обществото. Убедена съм, че ще се справим, защото в нашите детски градини и училища работят много добри професионалисти и новите изисквания са съобразени с потребностите на времето, в което живеем. Образованието задължително трябва да е свързано и с предаване на културни ценности в обществото от поколения на поколения.

За мен е предизвикателство и промяната, която трябва да се случи в сферата на културата чрез въвеждане на нови дейности и разнообразяване на културния календар на общината.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование предизвика ли трудности в работата на учителите?

Всички нови неща са свързани с промяна в административните дейности, което създава неудобство на хората, които работят в съответната сфера, но когато промяната е необходима, усилията си струват. Създаването на нов закон беше изключително важен, защото не може да работим по закон за образованието от миналия век и да искаме да отговаряме на потребностите и развитието на обществото във всички сфери на живота. Промените в новия закон са в положителна посока.

Работила съм 16 години в сферата на образованието като учител, сред млади хора, и виждам как те се променят. По-възрастните хора не искат да приемат промяната, но тя се случва. Имаме съвсем нов модел на развитие на обществото не само в България, но и в глобален аспект. 

Образованието и културата, като част от обслужващия сектор, трябва да са първи в новите промени. Законът е изключително важен и много ценен, но неговите резултати ще бъдат оценени след време. Да, имаме трудности.  Има много нови наредби, промени в програмите на учебните планове. Прилагането им е един бавен процес, който със сигурност ще има добър резултат, защото трябва да бъдем адекватни на образованието в развитите страни в Европа.

Някои общини въведоха електронни системи за прием в детските градини. В Сливен това ще се случи ли?

 Поставили сме си задача в общината да въведем единна електронна система за прием в яслите, детските градини и първи клас, с която ще се премахнат проблемите със записването на децата и ще се облекчи работата на учителите и експертите в общината.  С екипа ми работим в тази посока и търсим варианти. Тази седмица, на работна среща с директорите на учебните заведения в общината, беше представен програмен продукт, който освен осъществяването на електронен прием, предлага възможност родителите да получават информация за децата си и тяхното развитие. Бяха представени добрите практики в други общини, тъй като такава система е въведена в повечето от тях. Община Сливен изостава в това отношение и се създава изключително неудобство при осъществяването на приема на децата. Работим по уеднаквяване на правилата, съобразявайки се със специфичните особености на нашата община. Желанието ни е единната електронна система да се въведе през новата календарна година и съм убедена, че всички ще я приемат добре.

Учебната година вече започна. Учебният процес протича ли нормално навсякъде и има ли проблем с кадрите в училищата и детските градини?

Учебният процес на територията на общинските учебни заведения протича нормално. В последните години се наблюдава тенденция за недостиг на кадри, особено в някои специалности. Дефицит на специалисти има по предучилищна и училищна педагогика, по география, история, английски и немски език. За съжаление, тази тенденция ще се задълбочава с годините. Искаме да работят млади хора, защото тези промени най-лесно се осъществяват чрез тях. Надявам се да успеем да ги мотивираме да останат в България. Във всички училища и детски градини, където има предучилищна подготовка, са осигурени учебниците и учебните помагала.  На територията на община Сливен няма закрити учебни и детски заведения. Ние желаем да се направи преструктуриране на училищната мрежа, в която да се използва капацитета на всички училища по предназначение и да осигуряваме добър учебен процес.

 Осигурено ли е отоплението?

Да. Отоплението е осигурено и можем да посрещнем отоплителния сезон без притеснения. Също така ремонтните дейности в по-голямата част от учебните и детски заведения приключиха.

Ще има ли промяна на събитията в културния календар?

Бих желала да се заложи оптимизация на събитията, като има по-малко мероприятия, но с по-голяма обществена активност и с по-голяма значимост за хората.  Многобройните събития не означават качество. Надявам се промяната да се усети при изготвянето на новия културен календар  за 2017г.  Предполагам, че той ще бъде много по-различен отколкото досега.  Става въпрос за оптимизация на разходите – правят се събития, които да се харесват на голяма част от хората. Всичко, което се прави в нашата дирекция, е с решения, които се вземат колективно, след изготвяне на предложения и тяхното обсъждане.

Работите ли добре с културните институти в общината?

Имаме много добри отношения с тях. Те също са настроени добре за тази промяна.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама