Съветници искат монумент в Бургас, увековечаващ средновековна битка

11:39, 09 окт 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургас да се изгради монумент в средновековен стил, увековечаващ победата на българската армия в битката при река Скафида през 1304 г. За това настояват трима общински съветници в местния парламент - Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Тодор Колев.

Предложението на тримата е инспирирано от желанието да се покаже важен исторически момент от миналото на Бургас, намерил отражение в творбите на средновековни автори и хронисти. Освен известните в древността бани при укрепения Акве Калиде, в южните части на днешната бургаска община са се намирали и средновековните крепости Скафида и Порос. Първата е била разположена до днешното село Димчево, на южният бряг на река Скафида, която се влива в морето в местността Пода. Тази река е била наричана по-късно Акриянско езеро, а днес - Мандренско езеро.

Именно на брега на река Скафида през 1304 г. се е разиграло едно от сраженията на войната, водена от българският цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Армията, изпратена насреща му откъм Виза, е била водена лично от императорът Михаил IX Палеолог. Битката е завършила с победа на българите, а от хрониката на писателя Георги Пахимер (1242 г. – 1310 г.) научаваме, че когато войските на императора „преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие – мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване.”

Дракалиев, Людиев и Колев подчертават, че това сражение е единствената засвидетелствана средновековна битка на територията на морската община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Според тях нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама могат да се привличат и български, и чуждестранни туристи.

Тримата са внесли докладна записка за гласуване в Общинския съвет. В нея се предлага общинската администрация да проведе обществено обсъждане, на което да бъдат разгледани предложения за точното местоположение, вид, размер и форма на монумента. А средствата, необходими за проектиране и изграждане на монумента, да бъдат предвидени в бюджета на Община Бургас за 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама