ЧЕЗ ще проследява кражбите на ток чрез нова система

12:05, 09 окт 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„ЧЕЗ Разпределение България“ въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия. От дружеството са монтирали балансови електромери на всички свои 17 000 трафопоста, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него.

"Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата. В случай, че количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата“, каза главният оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Виктор Станчев.

През 2015 г. от ЧЕЗ са констатирали 6458 кражби на електроенергия. Преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. Лева. Те са за сметка на компанията, но от посегателствата страдат и хората, които редовно търпят прекъсвания на електрозахранването в резултат на кражбите.

ЧЕЗ призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия, така че да бъде осигурено спокойствието на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама