Иван Стефанов се завърна в спорта със световна вицешампионска титла

19:27, 09 окт 16 / Спорт 25 711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още едно отличие заслужи Сливен от Световното първенство по самбо за младежи, което се проведе в румънския град Плоещ. Универсалният състезател Иван Стефанов, след едногодишно отсъствие от спорта поради контузия, се завърна със световна вицешампионска титла в самбото.

Състезателят на СА „Биоком-Ставен” и на АСК по борба „Сливен” се окичи със сребърното отличие в категория до 87 килограма, при лично тегло от 83 килограма, съобщиха за Topnovini.bg om от семейството му. По пътя към успеха в Румъния, и при дебют след тежката контузия, Иван постигна три победи, като на полуфинала срещу представителя на Русия е била най-трудната му среща, поясниха неговите близки.

На финала Стефанов се бори срещу грузинец, като срещата е приключила при равенство 1:1 точки, но поради наказание победата е отсъдена за съперника му.

Сребърното отличие е поредното в кариерата на талантливия спортист, който единствен в България има медали от Световни и Европейски първенства в три спорта – борба, джудо и самбо.

През 2015 година Иван Стефанов е със сребърно отличие от Световното първенство по борба за кадети в Сараево. От Европейския шампионат в свободния стил в Сърбия е носител на бронз.  На шампионата на Стария континент по джудо зае трето място. След това контузия го извади от тренировъчния и състезателен ритъм, за да се завърне в Плоещ със сребро.

Парадокс е неговото участие на Световния форум в самбото, защото за да се състезава за България и за Сливен е трябвало семейството му да заплати всички разходи. Амбицията и волята за победа не сломяват спортния дух на възпитаника на Сливенското спортно училище и той се окичи с още един медал. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама