Бизнесът търси хиляди работници за зимните курорти

22:07, 09 окт 16 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесът търси да наеме близо 2 хил. души за сезонна работа в зимните курорти у нас и в чужбина. Най-много се търсят сервитьори, готвачи и камериеркi, а хотелите срещат все повече трудности в това да открият подхoдящи кадри, съобщава btv.

За австрийските курорти заплатите варират между 1500 и 2000 евро на месец за сервитьори и готвачи. У нас -  на документи около 500 лв. за Банско, според информация на Сдружението на туристическия бизнес там. 

От сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града се оплакват, че младите са напуснали града и се търсят кадри от вътрешността на страната.

В Банско се търсят поне 1000 сервитьори, 100 готвачи и 100 рецепционисти. Сдружението на туристическия бизнес в Банско апелира държавата да подготви реформа в образованието, за да започне обучението на тези кадри.

Междувременно, чуждите зимни курорти вече изтеглят българи за предстоящия сезон. Обявени са около 200 позиции. Основно за Германия и Австрия. Иска се професионално образование, опит и владеене на местния език

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама