РЗИ с инициативи за Световния ден за психичното здраве в училища в Русе

07:50, 10 окт 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 октомври 1992 година. Целта му е да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии, да стимулира изучаването, превенцията и лечението на душевните болести.

Темата на Световния ден за психично здраве тази година обхваща т.н. ,,Психологическа първа помощ" и се фокусира основно върху оказването на психологическа подкрепа от хора, които се намират в помагаща роля, независимо дали те са медицински специалисти, учители, пожарникари, общински служители или полицаи, и включва както психологическа, така и социална подкрепа.

Здравеопазването никога не се състои само от запазване на физическото здраве, а трябва да се полагат грижи и за психиката и насърчаване на по - дългосрочни усилия, за да се гарантира, че всеки човек, попаднал в ситуация на силен стрес, злополука или лична загуба ще получи навременна подкрепа, отбелязват специалистите.

Целта е да не се подценява психичното здраве като фактор за нормалното функциониране на човека във всички сфери на живота и да се разбере, че навременната помощ е изключително важна, за да се предотвратят по - тежки последствия за личността.

Разширената дефиниция за здраве според СЗО е: ,,състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на разстройство или недъг”. То включва субективното благополучие, субективната преценка за собственото ниво на ефективност, автономност, компетентност, зависимост между поколенията и усещане за реализиране на собствения интелектуален и емоционален потенциал. Психичното здраве е състояние на благополучие, при което индивидите признават своите умения, способни са да се справят с нормалните стресови фактори на живота, трудят се продуктивно и плодотворно и допринасят за благополучието на своята общност.

Най - голям е рискът от развитие на психични разстройства за бедните, бездомните, безработните, хората с ниско образование, жертвите на насилие, емигрантите, малцинствата, децата и юношите, възрастните, за които грижата е занемарена. Едно от най- обезпокоителните последствия на психичните разстройства е склонността на човек да отнеме собствения си живот.

Според статистиката повече от 450 млн. души страдат от психично или поведенческо разстройство. Над 800 хил. души се самоубиват всяка година. Много по- голям е броят на хората, които правят неуспешен опит за самоубийство всяка година. Самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15 – 29 - годишните.

Регионална здравна инспекция – Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи, проведени сред учениците. Партньори са им Община Русе - ПИЦ и русенските училища.

В ПМГ „Баба Тонка” и ПГСАГ „Пеньо Пенев” ще бъдат проведени семинари с видеопокази на филма „Тънък лед” сред ученици от 8 до 11 клас. Учениците ще участват и в дискусия на тема „Толерантност към хората с психични проблеми”.

РЗИ-Русе дава и няколко съвета за справяне със стреса:

1. Упражнения и спорт на открито - физическата активност е в основата на справянето със стреса, натрупан през деня.

2. Използвайте пълноценно обедната си почивка.

3. Разпределяйте работата си (с екипа - в службата и със семейството - у дома),

вместо да се хвърляте сами да свършите всичко.

4. Не се стремете непременно към перфекционизъм във всичко.

5. Почивните дни прекарвайте с приятели и близки, които наистина ви помагат.

да се отпуснете и да погледнете по по- рационален начин на проблемите си.

6. Отделяйте поне 10 минути на ден за релаксация.

7. Когато около вас се случват стресиращи събития, хладнокръвно обмислете ситуацията и позицията, която трябва да заемете.

8. Контролирайте не само външния, но и вътрешния си глас - вместо постоянно

да си повтаряте: „Няма да се справя!”, си казвайте: „Няма да е лесно, но съм

се справял и в по - сложни ситуации!”.

9. Хранете се здравословно и увеличете приема на вода, плодове и зеленчуци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама