Нов протест срещу замърсяването на въздуха в Русе днес

08:04, 10 окт 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенци отново ще протестират срещу продължаващото замърсяване на въздуха в Русе. Събитието е насрочено за днешния 10 октомври, от 18:00 пред сградата на Община Русе. Гражданите и този път се организират чрез социалните мрежи.

Акцията им е в отговор на зачестилите сигнали през последния месец за миризма на бакелит в сутрешните и вечерните часове. Организаторите отново настояват, че протестът има не политически, а чисто човешки цели. 

Последният подобен протест се проведе на 13 септември, когато над 200 човека поискаха адекватен контрол на качеството на въздуха в града. Те настояваха за оборудване на РИОСВ - Русе с мобилна станция, която да може да отчита какво точно има във въздуха, а тази информация да се подава регулярно в интернет по пример на община Бургас. 

На 19 септември пък местният парламент гласува с пълно мнозинство декларация срещу обгазяването на Русе. В нея се казва, че проблемите продължават над 2 години, и гражданите искат да узнаят кой замърсява въздуха, с какво, и до колко това е опасно за здравето. Общинарите настояват да се активират всички институции, включително Минситерството на околната среда и водите, РИОСВ, прокуратура. Призовава се и Община Русе да оказва съдействие на всички компетентни органи.

От посоченият за виновник от РИОСВ - Русе завод на "Монтюпе" отново заявиха, че са нарочени за жертва, че еко-инспекцията в града не е провеждала реални замервания на въздуха, и дори представиха данни в тази посока на нарочна пресконференция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама