Румен Христов: Продължаваме законодателните опити за обединение между Русенски университет и Образцов чифлик

11:45, 10 окт 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Между първо и второ гласуване на Закона за Селскостопанска академия ще направя предложение за обединение на института "Образцов чифлик" и Русенски университет. Разговаряли сме предварително, ясно е че това е волята и на двете страни, такава е и световната практика за обединение на изследователските и преподавателски центрове, надявам се да получа подкрепата на колегите си". Това заяви на пресконференция в Русе днес депутатът от Реформаторски блок и председател на парламентарната Комисия по земеделието и храните Румен Христов. 

Христов коментира, че трябва да бъде реализиран поне един пилотен проект в тази насока, и двете русенски учебни заведения са много подходящи - университетът разполага с техника с която да обучава студентите но няма земя; Образцов чифлик от своя страна има земя и специализирани преподаватели. Подобно работещо обединение трябва да послужи и за пример в други райони на страната, например при  Пловдивския аграрен университет, Университета по ветеринарна медицина в Стара загора, Лесотехническия университет и други. 

"Това не е реформата, която очаквахме, но е стъпка в правилната посока - оптимизиране на дейностите, даване възможност за второстепенен разпоредител, по-свободно действие", коментира още Христов.

Депутатът представи и друга точка в обсъжданията на Комисията, а именно контрола върху хранителната верига и граните. Едно от предложенията ще бъде затваряне на предприятия, които системно дават погрешна информация върху етикетите на стоките. Предвижда се първоначално да има глоби, свързани с оборота на предприятието, след което да може да се пристъпи към затваряне на производства.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама