Николина Ангелкова: България е на първо място по ръст на нощувките в ЕС

12:41, 10 окт 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни на Евростат за първите 6 месеца на 2016 г., общият брой реализирани нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8 млн., като ръстът спрямо 2015 г. е над 18%. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави, за които Евростат е получил данни и ги е публикувал. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

„Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма – за първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% нагоре в сравнение със същия период на 2015 г.“, каза министър Ангелкова. По думите й за първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ, възлизат на над 3,4 млрд. лв.

Тя коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша, стана ясно от нейните думи.

Тема на разговора бе и организираното посещение от Министерството на туризма за представители на Дипломатическия корпус у нас. В края на миналата седмица те посетиха района на Странджа, а техен домакин бе кметът на Средец Иван Жабов.

„Веднага след тази визита, само за един ден, е имало над 150 посетители на едно от най-магнетичните места в региона – Марков камък, което е абсолютен рекорд“, подчерта Николина Ангелкова. Тя се ангажира, че ръководеното от нея министерство ще продължи доброто сътрудничество с представителите на дипломатическите мисии като възможност за популяризиране на туристическия потенциал на страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама