Каварна отбелязва 100 години от Първата световна война

14:15, 10 окт 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гости на Каварна бяха  участниците   в международната научна конференция „Първата световна война и България през 1916 година”, съобщиха от пресслужбата на Общината. Форумът е част от Националната програма за отбелязване на стогодишнината от Първата световна война и стартира на 4 октомври в гр. София, като планарните заседания продължиха в Добрич, Тутракан и Благоевград. Организатор на конференцията бе Военна академия „Г. С. Раковски”, която се провежда под патронажа на министъра на отбраната на България Николай Ненчев.

    В Добрич сред участниците в конференцията бяха както български (проф. д-р Антонина Кузманова, полк. проф. Димитър Недялков, проф. Николай Червенков, доц. Венцислав Димов и др.), така и чуждестранни учени (доц. д-р Василий Каширин от Русия, Джордже Стошич от Сърбия, Стефан Радунович и Ядранка Селханович от Черна гора).

На 13 октомври в Каварна ще бъдат група ученици от Оряхово, които посещават Добруджа във връзка с отбелязването на 100 годишнината от освобождението на областта по време на Първата световна война. Тяхното посещение има историческа символика, тъй като през 1942 г. отново група учащи се от Оряховската гимназия е посетила района и е взела участие при откриването на т.нар. Кръст-паметник на героите от Добричката епопея, издигнат на Девинската могила на 3 км североизточно от Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама