Център за медиация в помощ на моряци заработи във Варна

14:18, 10 окт 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият в страната Център за медиация и работа с морската общност започва работа от днес във Варна. Той ще функционира в сградата на Българската морска камара и ще приема всеки вторник и четвъртък всички, които се нуждаят от подкрепа във взаимоотношенията с работодатели, доставчици, партньори в сферата на морския бизнес. Това обяви председателят й к.д.п. Богдан Богданов.

Във Варна моряците са над 20 000, а свързаните с морската индустрия фирми са няколкостотин. Този център е за решаване на техните проблеми, породени от задълбочаващата се стагнация, поради която често екипажи остават без възнаграждения, а доставчиците на услуги не успяват да получат дължимите суми, обясни адвокат Христо Раев, който е сред основателите на новата структура.

Българската морска камара е направила опит за създаване на Арбитражен съд, но той не би бил ефективен, тъй като за намесата му е необходимо предварително съгласие на страните, а най-често при договорите на море едната от тях е чуждестранна фирма, която не приема арбитраж. Това ни провокира да търсим друг начин, по който да защитаваме правата на моряците, като им спестим време и финанси за съдебни процедури, които често се оказват безрезултатни, каза адвокат Раев.

В центъра ще работят доброволци и ще обслужват безплатно изпадналите в беда моряци и семействата им, ще ги консултират по финансови, данъчни, трудовоправни и митнически въпроси, ще приемат сигнали и ще контактуват с компетентните институции, за да се постигне споразумение за решаване на проблемите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама