Шестима млади пианисти се надпреварват за наградите на международния конкурс "Димитър Ненов" в Разград

15:04, 10 окт 16 / Култура 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестима млади таланти се надпреварват за наградите на започналия днес Шести международен конкурс за млади пианисти ”Димитър Ненов” в Разград. Организатори на проявата са Министерството на културата, община Разград, Разградската филхармония и къщата-музей "Димитър Ненов".

Проявата бе официално открита в къщата-музей, където е роден пианистът и композитор, чието име носи конкурсът. Уредникът на къщата-музей Нели Николова заяви, че Разград пази паметта за Димитър Ненов и това, което ще се случва през следващите три дни в града е едно щастливо потвържднеие за това. Тя припомни, че изяватата на името на Димитър Ненов се заражда в далечната 1977 г., когато в Разград са организирани първите Музикални дни на името на забележителния клавирен виртуоз. Едновременно с това се правят и творчески срещи на младите пианисти, в които участват деца и младежи до 18-годишна възраст от цяла България.

От 1995 г. творческите срещи прерастват в самостоятелен национален конкурс за млади пианисти, който привлича най-изявените млади таланти от музикалните училища и музикалните академии в България. От 2001 г. конкурсът става международен. Председателят на журито проф. Пламен Джуров пожела на всички участници успех и ги увери, че каквито и да са резултати от надпреварата ще имат огромна полза. Той подчерта, че винаги се е възхищавал от тези млади хора, които се занимават с изкуството на инструмента и които в днешното „търговско време” отделят усилия, за да се справят с всякакви ситуации на съдбата. Той благодари на общинската администрация за подкрепата при осъществяването на конкурса.

По време на откриването бе определен чрез жребий и поредността на представянето на шестимата участници в конкурса - Сава Вутов, Симеон Златков, Ангел Николов, Мартин Дафинов, Мила Михова и Петър Карагенов. Според регламента те ще се състезават в три тура, като за първия всеки участник трябва да подготви задължителния за конкурса "Прелюд" от "Миниатюри" на Димитър Ненов и да представи първа част на един от посочените в регламента клавирни концерти в съпровод на второ пиано. Във втория тур се изпълнява първа част от избрания клавирен концерт със симфоничен оркестър, а ако кандидатът участва в състезание за най-добро изпълнение на произведение на Димитър Ненов, избира и една от посочените негови клавирни творби. До третия тур се допускат трима от най-добре представилите се кандидати на втория тур, като се изпълнява целият клавирен концерт със симфоничен оркестър.

Конкурсната програма ще бъде в залата на Разградската филхармония. Освен проф. Пламен Джуров качествата на младите дарования ще оценяват още проф. Ромео Смилков, проф. Йовчо Крушев, Станислав Ушев, проф. Василий Лобанов от Русия.

Награждаването на лауреатите и гала концертът,  който ще бъде посветен на Деня на българската община ще се състои на 12 октомври от 19.00 часа във филхармонията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама