Експерти не установиха със сигурност дали Огнян Донев е укрил близо 63 млн. лв. данъци

15:32, 10 окт 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върнатото от Апелативния на Софийски градски съд дело за укриване на данъци срещу изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и финансовия директор на фирмата Борис Борисов продължи с изслушване на данъчни експертизи. Заседанието трая близо четири часа, като в крайна сметка съдът реши делото да продължи на 13 декември от 13.30 ч.. Тогава най-вероятно пък ще бъде изслушана и четвърта експертиза от съдебния състав, която бе поискана, за да изясни голяма част от изводите и въпросите повдигнати от предните три.

Донев е обвинен за това, че като директор на „Елфарма“ АД не е декларирал в данъчната си декларация увеличение на годишния финансов резултат от 418 млн. лв. както следва по Закона за корпоративното подоходно облагане. Според държавното обвинение Донев и Борисов са укрили данък печалба, защото не са платили данък върху реалната пазарна цена на продадените акции, а върху договорена цена на блокова сделка в нерегулирания борсов пазар. Прокуратурата настоява, че данък е трябвало да бъде платен върху пазарната цена на акциите, според обвинението Донев дължи близо 63 млн. лв., а Борисов 7,5 млн. лв.

Припомняме, че двамата бяха обвинени, след като шефът на „Софарма“ заведе дело срещу прокуратурата, че основателно го е обвинила по прекратени по-късно дела.

Делото започна с приобщаване на нови доказателства към него, основно официални бюлетини и писма за сключени сделки с акции, касаещи подсъдимите. След това бяха изслушани две комплексно счетоводни и данъчно-икономическа експертизи от 2012 г. и 2013 г., както и трета експертиза свързана с финансовото състояние на компанията.

Първоначално прокуратурата поиска изслушването на третата да бъде отложено за следващото заседание. Причината е, че един от тримата вещи лица е в Украйна, за неопределен срок от време, а прокуратурата държи той да присъства, за да може да се аргументира. Съдът все пак изслуша двама от експертите, които са я изготвили и реши да продължи търсенето на третото вещо лице. 

Според първата експертиза, ако лицата от сделките, по които Донев и Борисов са обвинени, не са свързани лица - не се дължат данъци. Ако обаче са свързани, двамата трябва да заплатят съответните суми. По време на изслушването. вещите лица бяха подложени на унищожителна критика от защитата на обвиняемите. Експертите не можаха да отговорят какво представлява блокова сделка и блоков пакет от акции. Те се оправдаха с това, че са счетоводители. Други въпроси на адвокатите за начина, по който е изготвена експертизата, също останаха без отговор.

Все пак съдът прие мнението на вещите лица, като уточни, че в мотивите на решението ще стане ясно дали се е позовал на тях и ги е приел като доказателство. 

Втората експертиза успя да отговори на част от въпросите на съда и защитата, дори и на това що е блокова сделка ( сделка сключена в извънрегулирания пазар по договорена цена за акция между страните, като не се взима предвид пазарната им цена ). Въпросът, дали печалбата при получена борсова търговия с акции в извънрегулирания пазар подлежи на облагане с копоративен данък, остана обаче без отговор от експертите. Те дори бяха защитени от новоназначения градски прокурор на София Емилия Русинова, която заяви, че въпросът не е правилно зададен и те не бива да отговарят на него. Русинова изслуша експертите подпряна на банката, без да се включва с въпроси към вещите лица. Съдебния състав накрая прие и тази експертиза, въпреки останалите неизяснени подробности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама