Съдът върна делото срещу Герман Костин на прокуратурата заради немарливост

16:40, 10 окт 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Атанас Атанасов върна делото срещу руснака Герман Костин на Софийска градска прокуратура заради допуснати съществени процесуални нарушения. Решението не е било обжалвано от държавното обвинение, коеот трябва да отстрани посочените грешки.

Припомняме, че Костин е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чийто труп бе открит в куфар край Пасарел на 20 март миналата година

В мотивите си съдия Атанасов обяснява, че според закона между предварителното постановление, с което дадено лице е привлечено като обвиняем и крайният обвинителен акт трябва да няма разминавания. Това обаче в дадения случай се оказва, че не е направено.

В постановлението е посочено, че убийството е извършено в периода от 13.00 ч. на 08.02.2015 г. до около 23.00 ч. на 09.02.2015 г. Обаче в крайния обвинителен акт този период е разширен и за начало на криминалното деяние е посочена само датата 08.02.2015 г. без посочен час.

От това излиза, че престъплението фактически започва от 00.00 часа на 08.02, а не от 13.00 час, както е в предварителното постановление, което пък означава, че Костин не се е зашитавал по такова обвинение.

Другата грешка на прокуратурата, посочена от съдия Атанасов, е че лекият автомобил „Фолксваген Поло“, ползван от обвиняемия Костин, на едно място в обвинителния акт е посочен с регистрационен номер  СА 5016 ХС, а на друго с номер СА 5061 ХС.

Поради тези причини с оглед закона и с цел „процесуалната чистота“ делото е върнато на обвинението за изчистване на неточностите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама