В Германия задържаха сирийски бежанец, планирал атентати като тези в Париж и Брюксел

16:41, 10 окт 16 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията в германския град Лайпциг задържа 22-годишен сирийски бежанец, планирал бомбен атентат, подобно на терористичните нападения в Париж и Брюксел. Атаките, готвени от 22-годишният Джабер Албакр, който бе задържан днес, били сходни по мащаб с тези в Брюксел през март и в Париж миналия ноември, поясни германския вътрешен министър Томас де Мезиер.

В жилището на мигранта бяха открити взривни вещества.

Властите смятат, че 22-годишният Джабер Албакр е бил повлиян от терористичната групировка „Ислямска държава”.

По думите на федералните прокурори задържаният не е набелязал конкретна мишена.

Албакр беше изправен пред съда в източногерманския град Дрезден.

Полицията е арестувала и негов предполагаем съучастник.

Припомняме, че властите в Германия издирваха 22-годишния Джабер Албакр от събота, след като  в жилището му бяха открити експлозиви. Засега германската прокуратура отказва да коментира съобщения, според които Албакр, който пребивава в страната със статут на бежанец, е бил в контакт с "Ислямска държава" или че е планирал нападение срещу германско летище, посочва ДПА. Албакр успя да се измъкне от полицията, която тъкмо се готвеше да нахлуе в жилищната сграда. Полицията стреля предупредително, но не успя да го спре.

Още четирима души бяха задържани през уикенда във връзка с разследването. Двама от тях бяха освободени. В хода на издирването властите засилиха мерките за сигурност около критична инфраструктура като гари и летища.

Германия е нащрек още от юли, когато в рамките на една седмица бяха извършени от кандидати за убежище две терористични нападения, за които отговорност пое Даеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама