Община Бургас иска от държавата управлението на плаж „Отманли“

16:53, 10 окт 16 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас желае държавата да й предостави безвъзмездно управлението на плаж „Отманли“. Това става ясно от докладна записка, внесена в Общинския съвет от кмета Димитър Николов. Чрез нея се предлага на местния парламент да реши това искане да бъде отправено до Министерския съвет чрез областния управител.

Мотивът за това искане е, че източната и западната част на морския плаж всъщност представляват крайбрежната ивица на рибарското селище Ченгене скеле, за което Общината има план да го развива. Там ще се изгражда нов канал, който ще осигури места за домуване на 240 малки плавателни рибарски съдове. В местността се предвижда да бъде изграден и Етнографски рибарски комплекс, който ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък.

В същото време морски плаж „Отманли“ е обявен за неохраняем. Същият не се стопанисва от дълги години и не е осигурено безопасното му използване, посочва бургаският кмет.

Част от имота с площ 686/925 кв. метра идеални части е държавна частна собственост. Останалата идеална част с площ 239 кв. метра е собственост на дружеството „Пламс 2001“.

„Във връзка с реализацията на плановете за развитие на този крайбрежен район и с оглед осигуряване на дейностите по обезопасяване на водните площи е необходимо морски плаж „Отманли“ и държавната част от поземления имот в размер на 686 кв. метра ид. части да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Община Бургас“, пише Димитър Николов.

Докладната записка ще бъде разгледана на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас в края на октомври.

Плаж „Отманли“ се намира на 15 км южно от Бургас, на територията на парк Росенец. През лятото той е предпочитан от летовниците, които бягат от градския шум и обичат спокойствието. Плажът е заобиколен от зеленина, а гледката към остров Света Анастасия му придава уникалност.

На част от плажната ивица се намира и построеният ваканционен комплекс, придобил обществена популярност като сарая на Доган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама