Ердоган и Путин обсъдиха създаване на нов коридор за доставки на газ в Европа

17:38, 10 окт 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция заедно с Русия цели създаване на нов енерготранспортен коридор за Европа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на Световния енергиен конгрес в Истанбул, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Ние се явяваме транзитна страна, но също така даваме принос и в развитието на техническата база. Така че ние целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставка на гориво в Европа“, посочи Ердоган. Той изтъкна, че с влизането в действие на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ за Европа ще се появи нова алтернатива. „Това е първа решителна крачка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. И ние сме уверени, че за Европа това е много важно“, посочи турският президент. Ние реализирахме "Син поток", посторихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Сега върви строителството на ТАНАП, заяви Ердоган и добави, че в перспектива ТАНАП ще бъде съединен с Трансадриатическия газопровод и така ще стане магистрала за доставка на газ в Европа. Турският президент изтъкна, че каспийският регион има голямо значение за запълването на преминаващите през турска територия газопровди и в бъдеще Турция разчита на транспортиране по ТАНАП на туркменски газ.

От своя страна руският му колега Владимир Путин поздрави Ердоган и целия турски народ за това, че са успели да стабилизират ситуацията в страната. „Много внимателно и с тревога наблюдаваме случващото се в Турция. Бих искал да поздравя турския народ, президента Ердоган за това, че успяха да удържат положението под контрол. Ние сме много доволни, че Турция се възстановява и пожелаваме успех”, заяви Путин. Двамата държавни лидери са обсъдили и проекта „Турски поток“.

„В рамките на подготовката на днешното посещение ние с турските партньори, с президента Ердоган подробно говорихме, като възнамеряваме да реализираме „Турски поток”, подчерта той.

По-рано „Газпром” съобщи, че е получил първото разрешение от турските власти за реализацията на „Турски поток” и сега проектът за газопровода преминава към практическа реализация.

От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че търсенето от страна на Турция на енергия до 2023 г. ще се увеличи два пъти в сравнение с настоящото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама