Русенци продължават да чакат реакция от държавата във връзка със замърсяванията на въздуха

19:11, 10 окт 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки дъждовното време почти 200 русенци се събраха на протест пред сградата на Община Русе. Те отново настояват за институционална намеса във връзка с продължаващите замърсявания на въздуха над града, поредното от които тази сутрин, по данни на множество граждани, подали сигнал в РИОСВ и РЗИ. 

Протестиращите настояват за адекватна намеса на държавата и институциите, които не успяват да контролират качеството на въздуха въпреки множеството санкции и глоби, които вече са наложени. Изпратени са и редица писма и декларации до министър-председателя, Народното събрание, националния омбудсман, министъра на околната среда и водите, и други. 

Русенци са готови и на крайни действия, включително блокади на Дунав мост, ако продължават да липсват адекватни действия. 

Последният подобен протест се проведе на 13 септември, когато над 200 човека поискаха адекватен контрол на качеството на въздуха в града. Те настояваха за оборудване на РИОСВ - Русе с мобилна станция, която да може да отчита какво точно има във въздуха, а тази информация да се подава регулярно в интернет по пример на община Бургас. 

На 19 септември пък местният парламент гласува с пълно мнозинство декларация срещу обгазяването на Русе. В нея се казва, че проблемите продължават над 2 години, и гражданите искат да узнаят кой замърсява въздуха, с какво, и до колко това е опасно за здравето. Общинарите настояват да се активират всички институции, включително Минситерството на околната среда и водите, РИОСВ, прокуратура. Призовава се и Община Русе да оказва съдействие на всички компетентни органи.

От посоченият за виновник от РИОСВ - Русе завод на "Монтюпе" отново заявиха, че са нарочени за жертва, че еко-инспекцията в града не е провеждала реални замервания на въздуха, и дори представиха данни в тази посока на нарочна пресконференция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама