Над 220 хил. българчета са с наднормено тегло

23:51, 10 окт 16 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
224 898 българчета в училищна възраст са с наднормено тегло, по данни на световната асоциация за изследване на затлъстяването. Това означава, че 26,20% от децата в България на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло.

Така страната ни се нарежда на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. Общо 22 млн. деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 млн. са със затлъстяване на континента.

През 2025 г. се очаква процентът на българските деца да нарасне до 26,85 на сто или 235 459 деца да са с наднормено тегло, информират от Българското сдружение за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Българските деца са на първо място в класацията за най-много прекарано време пред компютър и телевизор. Увеличил се е и процентът на консумация на захарни изделия, газирани и енергийни напитки, сокове, мазнини, готварска сол, както и на алкохол. Отчита се честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама