Учредиха Общински съвет за намаляване риска от бедствия в Търговище

09:34, 11 окт 16 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет за намаляване на риска от бедствия беше учреден в Търговище. Съветът се създава в съответствие с изисквания в Закона за защита при бедствия и се ръководи от кмета на общината д-р Дарин Димитров, информираха от пресцентъра на местната администрация. В него са включени секретарят, зам.-кметовете, главният архитект, началниците на Районните управления на полицията и на „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители на Центъра за спешна медицинска помощ, общински съветници и други.

Съгласно указанията, Съветът трябва да приема Програма и Годишен план с мерки за намаляване на риска от бедствия. Те трябва да бъдат публикувани на сайта на Общината, за да се запознае обществеността с тях, след което да бъдат утвърдени.

На първото учредително заседание главният експерт по сигурността в Общинската администрация Кирил Керев запозна участниците с потенциалните рискове от различни видове бедствия на територията на общината и обектите, които биха създали опасност за населените места и жителите им. Сред рисковите е язовир Руец, който се стопанисва от сдружение за напояване. Както Община Търговище многократно алармира, водното съоръжение е в предаварийно състояние от близо година. Въпреки всички предприети мерки, до момента няма адекватно решение за ремонт на повредения изпускател. Община Търговище продължава да настоява съответните институции, отговарящи за контрола и изправността на съоръжението, да изпълнят задълженията си, тъй като тя няма законови правомощия в ситуацията. Сред другите потенциално опасни язовири са до Лиляк и Пресиян. Първият се държи на кота „нула”, за да поеме при нужда водите от другите два язовира над него. Пресиян е с повреден преливник, за чийто ремонт са нужни над половин милион лева. Въпреки кандидатстването на Община Търговище за целеви средства по линия на бедствията и авариите, няма отпуснати пари за ремонт на съоръжението и то е поставено под засилено наблюдение.

Присъстващите на учредителната сбирка на Съвета бяха запознати с картата на населените места, които са застрашени от наводнения и системата за ранно известяване при вдигане на водните нива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама