Цената на водата в Пловдив над 2 лева, ако КЕВР разреши

11:06, 11 окт 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните оператори са предложили повишаване на цените на услугите си през 2017 г. между 10 и 20 на сто, а в петгодишен план - от 30 до 50 процента.Това е заложено във внесените от ВиК - дружествата бизнес планове за развитие в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които в момента се разглеждат и трябва да бъдат одобрени до края на 2016 г. Това съобщи Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, цитиран от Радио Пловдив.

Цената на водата в Пловдив може да се увеличи с 50 ст. от догодина, ако КЕВР приеме предложението на ВиК - Пловдив. Така цената на водата ще надхвърли 2 лв. за кубик, каза Иван Иванов.

Средното увеличение, което искат от водните дружества по места, е между 10 и 20 %. От дълги години във водната мрежа в България не са правени почти никакви инвестиции и това е основната причина за увеличението.

Над 60 % от ВиК мрежата в страната са етернитови тръби, които спешно се нуждаят от подмяна и водят до загуба на големи количества вода, посочи още Иван Иванов. За подобряване на състоянието на ВиК мрежата Българската асоциация по водите търси и пари по европроекти, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама