Два форума отбелязват юбилея на Центъра по хидро- и аеродинамика

14:23, 11 окт 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почетен плакет връчи кметът на Варна Иван Портних на ръководителя на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН проф. д-р Румен Кишев на конференция по повод 40-годишнината от създаването на научното звено. Общината разчита на учените от Центъра за два големи инфраструктурни проекта на обща стойност около 12 млн. лв. На тях са поверени проектирането на рибарското пристанище в местността Карантината и мостика край Рибарския плаж, посочи кметът.

Пристанището е вече с готов технически проект, който предстои да бъде внесен в Министерството на земеделието и храните, а мостикът ще се изгражда със средства ог общинския бюджет в началото на следващата година.

Поздравления към участниците в конференцията отправиха областният управител Стоян Пасев, представители на висши училища и институти от България, Германия, Русия и Украйна.

На юбилея е посветена и ХІІІ международна конференция по морски науки и технологии „Черно море 2016“, която ще се проведе в следващите два дни във Фестивалния и конгресен център. В нея ще участват над 30 изявени учени и специалисти от България, Русия, Украйна, Испания, Дания, Германия, Турция и Южна Корея в сферите на корабостроенето и кораборемонта, корабните машини и механизми, хидродинамиката, океанологията, морския транспорт и пристанищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама