10-13-годишните момчета са с най-голям риск от затлъстяване

16:30, 11 окт 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Момчетата между 10 и 13 години са с най-голям риск от затлъстяване – почти 20% от тях са с индекс на телесна маса 30,0 или повече. Това сочат данните от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от Националния център по обществено здраве и анализи, Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи.

Статистиката показва, че в България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст. При последното проучване е установено, че 5% от децата от 1 до 4 години са със затлъстяване, в сравнение с 2007 г., когато процентът е бил 2,7. 30,1% са децата с наднормено тегло между 5 и 18 години - 19,8% от тях са със свръхтегло, а 10,3% - със затлъстяване.

Причината за стряскащите цифри е храненето и физическата активност на децата. Подрастващите често прекаляват със сладкарски, захарни и шоколадови продукти, с храни с високо съдържание на мазнини и сол.

Установено е, че 54% от 1–2-годишните и 87% от 3–6-годишните не приемат достатъчно калций, а над 60% от децата в тази възраст приемат недостатъчно витамина фолат, който постъпва главно от листните зеленчуци. При една пета от децата приемът на натрий (основно от готварската сол) е по-висок от препоръчителните нива. Всяко четвърто дете на възраст 3–6 години консумира високо количество мазнини.

Проучванията показват, че през 2014 г. при 7-годишните първокласници за пръв път има намаляване на затлъстяването при момчетата и задържане на честотата на свръхтегло и затлъстяване при момичетата. Намалява също затлъстяването във възрастта 7–9 години (от 18,5% на 13,2%) и на 14–18-годишните (от 7,9% на 5,6%). В групата 10–13 години затлъстяването запазва нивата си.

В България най-сериозни са проблемите в храненето на децата в ученическа възраст. които консумират много колбаси, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, чипс и снаксове с високо съдържание на сол и мазнини. Само 40-50% от децата имат всеки ден в менюто си плодове и зеленчуци, а една трета от тях много често пият безалкохолни напитки със захар и/или подсладители. Значителна част от учениците се хранят нездравословно: 78–88% приемат мазнини над горната препоръчителна граница, а 30–44% приемат влакнини под долните препоръчителни стойности. Недостатъчни са витамините А и Е, калцият, желязото, магнезият и цинкът. Повечето деца са с висок прием на натрий.

Физическата активност също се отразява на здравословното състояние в ученическата възраст. Само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност съгласно препоръките за поне 60 мин. всеки ден. Средно 42% от децата прекарват в седнала или легнала поза 5 и повече часа всеки ден извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора.

Само 36,5% от 10–18-годишните са физически активни почти всеки ден. Всяко трето дете спортува рядко. Повече от 40% от децата не спортуват, но 25% от тях казват, че нямат условия на близко разстояние.

Проблемите в детското хранене са следствие от липсата на здравословен модел в значителна част от българските семейства, от отсъствието на адекватна информация и обучение по здравословно хранене, от голямото влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, отбелязват от центъра по обществено здраве. Те препоръчват децата в ранна възраст, в предучилищна възраст и учениците, да консумират плодове и зеленчуци, мляко, млечни продукти, пълнозърнести храни и риба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама