Възстановяват надгробните кръстове във Военното гробище в Добрич

19:42, 11 окт 16 / Култура 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надписи и част от кръстовете в мемориалния комплекс Военно гробище в Добрич, което е най-голямото в страната от времето на Първата световна война, ще бъдат възстановени по международен проект. По него партньор е Регионалният исторически музей в Добрич, заедно с културни институции от още девет държави. Финансирането ще е по програма за транснационално сътрудничество „Дунав”.

Проектът е посветен на опазването и популяризирането на културното наследство от Първата световна война.

„Със средствата, които ще ни бъдат отпуснати ще бъдат възстановени надписи и част от кръстовете в мемориалния комплекс. Наред с това в проекта са предвидени и много други дейности – рекламни брошури на различни езици, обучения за младите хора”, обясни Надежда Иванова.

В рамките на проекта, чиято продължителност е 30 месеца са предвидени още и гостуващи и пътуващи изложби. Ще бъде създадена и колекция от военни униформи на различните нации. За целта всяка от държавите – участнички, ще предостави по три униформи за колекцията.

„Този проект е като едно естествено продължение на честването на Добричката епопея и е напълно в унисон с една от основните ценности на Европа – език без омраза. Мемориалният комплекс „Военно гробище” е един пример именно за липса на езика на омразата, защото там почиват воини от 7 националности и 4 вероизповедания”, обясни заместник-кметът д-р Емилия Баева.

Финансирането, което музеят ще получи по проекта, е 60 хил. лв. за възстановяване на кръстовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама