Красен Бербенков празнува 60-годишнината си с изложба

08:22, 12 окт 16 / Култура 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поредна самостоятелна изложба ще отпразнува 60-ия си рожден ден днес художникът и дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ Красен Бербенков. Тя ще бъде открита тази вечер в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

В зала 2 и 3 на галерията ще бъдат показани над 40 негови творби. „Това, което все още ме кара да рисувам и експериментирам, е любовта ми към цвета. Това предизвикателство, което ме кара да опитвам варианти и хармонии, ме доведе до нови пространства, чисто абстрактни, изчистени от излишна разказвателност и подробности. Съвършената картина, която се стремя да завърша, се крие в простотата на изказа. Картините, които показвам в тази експозиция, са резултат от търсения и преливания от реализъм към абстрактност”, споделя художникът.

Красен Бербенков е роден в Добрич и е завършил Националната художествена академия със специалност живопис в класа на академик Светлин Русев. Дългогодишен член е на Съюза на българските художници. Има близо 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт, участвал е в 14 колективни изложби. Негови творби са собственост на редица частни колекции.

Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс „Човекът и морето“ през 1989 г. и на специалната награда за живопис на дирекция „Култура и духовно развитие“ при Община Варна от 2006 г. Номиниран е за наградите за живопис в Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново от миналата година и на Националната изложба-конкурс за наградите „Алианц България“ под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов през тази година.

Изложбата ще остане в галерията до 27 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама