Ученик сяда на кметското място в Търговище

09:54, 12 окт 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Временен кмет ще бъде избран днес в Търговище. Сегашният градоначалник д-р Дарин Димитров доброволно ще сдаде поста и на неговия стола ще седне ученик. Събитието е част от Деня на отворените врати, който обяви Община Търговище по повод Празникът на българската общината, информираха от пресцентъра на местната администрация. Предвидените прояви започват от 10,30 часа със среща на ученици от I ОУ "Христо Ботев" в кабинета на кмета д-р Дарин Димитров, който ще ги запознае с работата си в местната администрация. По време на визитата си учениците ще си изберат временен кмет, който да седне на управленческия стол, за да помисли по решаването на проблеми, които поставят съучениците му.

От 11 до 12 часа  вратите на Община Търговище ще бъдат отворени за граждани, които имат нужда от юридическа консултация с юристи. При по-голям интерес от страна на гражданите ще бъдат предвидени допълнителни часове в друг ден.

В 13 часа ученици от Първо и Второ средни училища и Професионалната гимназия по икономическа информатика  ще участват в заседание на Общинския съвет. Председателят Хатидже Алиева  ще ги запознае с работата на местния парламент и ще дискутира любопитни теми с учениците. След проведения дебат всеки от участниците в заседанието ще може да гласува за позицията, която подкрепя. 

На 12 октомври 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини,  делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините (НСОРБ) вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Тази година се навършват 20 години и от създаването на Сдружението на общините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама