Жителите на Шумен ще се радват на 252 нови цветни контейнери тип „иглу“

10:27, 12 окт 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на октомври, „Екопак България“ АД разположи в Шумен 252 броя нови цветни контейнери тип „Иглу“ за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като нивестицията е на стойност над 180 000 лв, съобщават от фирмата. Организацията отговаря за системата за разделно събиране в града в района северно от р. Поройна.

Новият модел контейнери е по-ефективен и екологосъобразен- в него трудно се изхвърлят битови и строителни отпадъци и се ограничава до минимум рискът от замърсяване около тях.  Новите контейнери се различават по технически характеристики, но остават в познатите три цвята: сини контейнери- за събиране на хартиени и картонени опаковки; жълти контейнери- за събиране на пластмасови и метални опаковки и зелени контейнери- за събиране на стъклени опаковки. За обслужването на контейнерите е закупен специализиран камион, оборудван с GPS система, който към момента ще следва следният график на извозване: сините и жълтите контейнери ще бъдат обслужвани на всеки 15 дни, а зелените на всеки 3 месеца. Според г-н Александър Тодоров, ръководител „Вътрешен контрол и отчетност“ в Екопак България, очакваните резултати са да се намали на половина количеството битови отпадъци, които попадат в цветните контейнери, да се повиши поне с толкова качеството на събираните опаковки, като за стъклото прогнозира 3 пъти повече и по-чисти стъклени опаковки.

Новото което тази година Екопак България започна да въвежда поетапно в общините е заключващи системи монтирани на жълтите контейнери. „От няколко години наблюдаваме засилване на набези от хора, които изземват пластмасовите отпадъци от нашите контейнери, чупят ги и замърсяват около тях. Неколкоктратно сме водили разговори с представители на общинските ръководства с молба за съдействие и решение на този проблем. Тъй като до този момент нямаше адекватни реакции, ние бяхме принудени да потърсим наш подход и така разработихме заключващ механизъм специално за този тип контейнери с цел да ограничим кражбите, обръщането и чупенето им. От началото на годината такава система е въведена в един район в гр.София и в гр. Хасково и резултатите са много добри“, споделя г-н Румен Шурлиев, технически директор на компанията.

Всички събрани отпадъци, както до сега ще преминават през допълнителна обработка на линия за сортиране, след което ще се предават в заводи за рециклиране. Целта на тези нововъведения е усъвършенстване на системата за разделно събиране като увеличи количествата отпадъци от опаковки, годни за рециклиране, и намали количествата отпадъци, които отиват на сметища и депа за съхранение.

От организацията призовават гражданите на Шумен да пазят новите и красиви контейнери и да изхвърлят отпадъците от опаковки разделно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама