Община Разград е получила 1773 лева приходи от наложени от екоинспекцията глоби и санкции

12:00, 12 окт 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград и още две силистренски общини са получили от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе най-големи приходи от наложени и събрани от инспекцията глоби и санкции на обекти на територията на общините, съобщиха от екоинспекцията. Разградската община е получила 1773 лева, Ситовската - 23 451 лева, а Дуловската - 10 675 лева.

През септември експертите на РИОСВ в Русе са извършили 83 проверки на 62 обекта. Дадени са 54 предписания за отстраняване на нарушения на екологичното законодателство и са съставени четири акта за административни нарушения. От директора на РИОСВ са издадени четири наказателни постановления, с които са наложени санкции и глоби за 519 000 лева.

На оператора „Биовет” АД – клон Разград са връчени две заповеди -  за отмяна и за налагане на санкция по Закона за водите на стойност 11 382 лв.

На 17септември, във връзка с постъпил сигнал за изтичане на цветни води в района на квартал „Абритус“ в Разград е извършена проверка на „Биовет“ АД – клон Разград. Взети са проби отпадъчни води от заустващ колектор в река Бели Лом. В изпълнение на дадените предписания, операторът е представил писменни обяснения в екоинспекцията, свързани с аварийно изпускане на производствени води в дъждовната канализация и за предприетите коригиращи действия. На взетите проби отпадъчни води е извършен физикохимичен анализ от Регионална лаборатория – Русе. Съгласно протоколите от изпитване, резултатите отговорят на ИЕО, определени в Комплексното разрешително издадено на дружеството. На „Биовет“ АД – клон Разград е наложена санкция по чл. 69 от ЗООС в размер на 11 382 лв. за констатирано превишение на ИЕО, определени в комплексното разрешително на дружеството.

Във връзка с постъпили в РИОСВ – Русе жалби и сигнали от граждани на Разград са системно обгазяване на квартал „Лудогорие” с неприятни миризми през месец септември от Мобилна лаборатория на РЛ – Плевен към ИАОС е извършен контрол на качеството на въздуха в посочения квартал и на територията на ГПСОВ и ЛПСОВ на „Биовет” АД – клон Разград. Резултатите са отчели превишения на максимално еднократната норма по показател сероводород, като превишенията са констатирани само през нощните часове. Заключенията са, че източникът на миризмите е районът на пречиствателните станции, но не е от нормалната експлоатация на съоръженията. Поради съмнения за депониране и последващо запръстяване на опасни отпадъци на територията на ПСОВ на „Биовет” АД – клон Разград, са уведомени ОД на МВР – Разград и община Разград. След датата на последната проверка в Разград – 19 септември в екоинспекцията не са постъпвали жалби или сигнали на жители на града, отбелязват от РИОСВ-Русе.

През септември проверка е извършена и на „Агротайм” ООД - свинекомплекс в град Исперих във връзка с подаден сигнал за разнасяне на неприятни миризми. Установено е, че дружеството извършва наторяване с течна торова маса, като в процеса на транспортиране на торовия отпад се отделят неприятни миризми. На оператора са дадени предписания за предприемане на мерки за ограничаване разпространението на миризми от дейността му. Съгласно Програма на ИАОС за почвен мониторинг, е опреден нов пункт за почвено пробонабиране за доказване на вкисляване на почвата в с. Свещари, община Исперих. Съвместно с представители на РЛ – Русе към ИАОС е извършено почвеното пробонабиране.

През отчетния месец екоинспекцията е издала наказателно постановление в размер на 2 000 лева е на кмета на Цар Калоян Дауд Аляовлу, за това, че не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама