Очаква се ново поскъпване на дървата за огрев в Пловдивско

14:35, 12 окт 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се поскъпване на дървесината за огрев в Пловдивския регион. Причината е повишаването на коефициента на плътност на дървата и студеното време. В момента кубик нарязани, нацепени и наредени дърва се продава за 80 лева, каза за Пловдив Topnovini.bg собственикът на склад за дървесина, въглища и пелети Божидар Дъвков. Според неговите прогнози цената може да стигне и до 90-100 лева за кубик. "Отделни горски стопанства или предприятия вдигнаха коефициента на плътност на дървесината. Примерно един плътен кубик ако е 70 лева, сега е 75-78 лева. Горските стопанства продават дървесината на пространствен кубик на плътност от 55 до 60 процента. Докато беше на 48-50 процента беше по-евтина", изясни Дъвков.   



"Друга причина за поскъпването е, че останаха трудни територии за работа, сечищата са далеч, тежко се извозват дървата в лошо време, липсва и работна ръка", допълва собственикът на склада.



Добавя, че в момента хората купуват въглища. "Те се търсят от началото на октомври до март. 1 тон пакетирани в чували въглища донбас вървят 420 лева, брикетите са на половина- 240 лева за тон, също пакетирани", каза още Дъвков.

Предвидливите пловдивчани вече са си купили дървата за зимата. "Активният сезон на търговия за дървата е до края на септември. Ако обаче има закъснели-да не се притесняват, годината беше суха и има достатъчно количество заредена дървесина по складовете", коментира Дъвков.  



Той е катеторичен, че има строг контрол от Изпълнителната агенция по горите. "Проверяват се входящата и изходяща дървесина, следят се камерите, GPS-ите на автомобилите. Не се притеснявам от нищо. Всеки един извършен курс или доставка се прави с превозен билет. Хората винаги си го искат, защото държат да имат документ за произход на стоката", заяви Дъвков.



Категоричен е, че пловдивчани не са се отказали от твърдото гориво. "Отоплението с газ и ток все още в България е много скъпо и хората си търсят дървата и въглищата", завърши търговецът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама