Водата ще поскъпва, но плавно, увери шефът на регулатора

15:35, 12 окт 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата ще поскъпва, но това ще става плавно и ще бъде съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК услугите. В това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БНР.

Вчера стана известно, че водните дружества са подали искания за увеличение на цените с между 3 и над 30 на сто от началото на следващата година. Най-голямо е повишението, поискано от "Софийска вода" - с 32% през 2017 г. и с 29.5% до 2021 г. За 2017 г. близо 30% увеличение е поискало и ВиК Пловдив, а ВиК Варна - 15%. Най-скромна в исканията си е ВиК Стара Загора, като дружеството предвижда поскъпване от 3.5% от следващата година и едва 1.7% до 2021 г.

"Нашите решения ще бъдат такива, които да не допуснат скокообразно повишаване цената на ВиК услугите. Ние отчитаме, че има необходимост от инвестиции във ВиК сектора за подобряване на качеството на питейната вода, намаляване на загубите, дейности, свързани с пречистването на водата, но при всички положения ще се съобразяваме с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги", коментира Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама