Община Русе апелира за повече дисциплина от гражданите за да се избегнат усложнения през зимния сезон

15:56, 12 окт 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Правим всичко възможно за да сме готови за снегопочистването и за зимния сезон изобщо, имаме добра координация между всички институции, но искаме да призовем гражданите за повече дисциплина, за да не се допускат допълнителни инциденти в и без това усложнената обстановка". Това заяви кметът Пламен Стоилов по време на днешното работно заседание за зимната подготовка в община Русе. На срещата присъстваха още зам.-кметовете инж. Димитър Наков и Даниела Шилкова, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, кметовете на населени места в общината, представители на фирми за снегопочистване, както и на "Енерго-Про" и "Водоснабдяване и канализация". 

От институциите призоваха гражданите да спазват дисциплина и да не предприемат необмислени действия, като дадоха за пример миналогодишни проблеми, предимно с блокирани русенци в своите вили на места извън регулация, където наличната техника няма възможност да достигне. Бяха дадени и множество примери от кметове на населени места, за водачи с мощни джипове, които пренебрегват съобщенията за затворени и блокирани пътища, тръгват самоволно по тях, засядат в преспите и допълнително затрудняват работата на снегопочистващата техника.

Снегопочистването често е затруднено и в рамките на самия град, заради множеството паркирани автомобили по улиците, коментира Спасимир Димитров. В тази връзка кметът Пламен Стоилов обяви, че и тази година при силни снегонавявания ще бъдат отваряни общинските паркинги, където русенци ще могат безплатно да оставят своите автомобили за да не пречат на снегопочистващата техника. 

Превантивно е започнало и премахването на изсъхнали и проблемни клони на дървета, които могат да предизвикат инциденти при силни валежи или ветрове. 

От своя страна представителите на снегопочистващите фирми заявиха готовност за посрещане на зимния сезон; всички те са запасени с необходимите материали, окомплектовани са с необходимия персонал и започват денонощни дежурства от 1 ноември. Всички снегорини са оборудвани с GPS, и ще предават информация в реално време къде се работи, както в рамките на града, така и в малките населени места. Тази година ще се почиства дори и летище "Щръклево", което вече е общинска собственост. 

По време на срещата стана ясно, че през отминалия зимен сезон Община Русе е направила 87 хил.лв. извънредни разходи за снегопочистване, които все още не са разплатени от държавата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама